Sugen på att installera solceller till dit tak hemma? Här har vi lustat fem instressanta fakta som du bör känna till innan du bestämmer dig!
1. Säkringen kan få avgiften att öka
Vanliga säkringar i en villa är 16, 20 eller 25 A. Den måste vara under 100 A för att skattereduktion för Grön teknik ska kunna ges. Dessutom ska den vara lägre än 63 A för att du ska slippa betala för ett inmatningsabonnemang till ditt elnätsföretag.
Kontrollera därför ifall installationen av en solcellsanläggning innebär att du måste installera en högre säkring – då kan din elnätsavgift öka. Se till att rätt tariff för aktuell säkring ingår i din kalkyl för att installera solceller, och kontrollera ditt elnätsföretags avtalsvillkor. Ditt abonnemang kan komma att förändras om du installerar solceller.
2. Mata in mindre el än du förbrukar
Om du matar in mer el än du själv förbrukar tappar du rätten att mata in el utan kostnader, då kan ditt elnätsföretag kräva att du ska beala för att mata in elen via ett så kallat inmatningsabonnemang.
3. Schabloner i kalkylen
När företag som installerar solceller ska göra en kalkyl för hur mycket el du kommer att producera och vad du kommer att tjäna/spara på det utgår de vanligtvis från vissa schabloner för de gör sina beräkningar. Men kostander för elpris och din överföringsavgift kansk skilja sig stort från dessa schablonpriser, så se till att ta dessa i beaktande.
4. Maximal toppeffekt
Din maximala toppeffekt bör inte överstiga 255 kW. Då slipper du betala energiskatt. Vilken toppeffekt du har bör framgå i den offert du fått från din entreprenör.
5. Försäljningsintäkternas tak
Den el du producerar och säljer tillbaka till elnätsföretaget bör hållas under ett värde av 37 500 kronor per år för att du ska slippa betala moms. Kontrollera hur elanvändningen varierar över året, din förväntade elproduktion och försäljning samt vilket elpris som använts i de kalkyler som gjorts.
Lycka till!